Contact Spoed
Tekstgrootte

"Afgelopen jaar was moeilijk maar ook leerzaam"

Ziekte van Hodgkin

De 22-jarige Gregory hoorde begin dit jaar dat hij Hodgkin had, ook wel bekend als lymfeklierkanker. Vorige week had hij zijn laatste bestraling in Ikazia. We spraken hem over het afgelopen jaar en hij vertelt hoe het nu met hem gaat.

“Ik sportte best veel dus toen ik last kreeg van mijn schouder was ik niet meteen ongerust. Ik besloot het rustig aan te doen en ging naar de huisarts. De huisarts verwees mij door naar een fysiotherapeut, maar de klachten werden alleen maar erger en ook mijn nek zat vast. Toen in mijn hals een bobbel te zien was, werd een röntgenfoto en een echo gemaakt en bloed afgenomen.”

Steun

“Het was niet gelijk duidelijk wat ik had en die onzekerheid in die beginperiode vreet aan je. Uiteindelijk bleek dat ik lymfeklierkanker had, maar gelukkig was het niet uitgezaaid. Daarna volgde een periode van chemotherapie en bestraling. 

Ik ben altijd goed geholpen door de verpleegkundigen in het Oncologisch Centrum van Ikazia. Van de chemotherapie ben ik niet erg ziek geworden, maar ik werd wel somber. Ik heb veel steun gehad van vrienden, familie, mijn vriendin en kerkgenoten. Deze steun, en mijn geloof en vertrouwen in God, heeft mij er doorheen geholpen.

Mijn tante heeft ook kanker gehad. Hierdoor begreep zij goed wat ik doormaakte en hoe ik mij voelde."

Leerzaam

"De laatste bestraling is achter de rug en ik hoef pas over drie maanden terug te komen voor een CT-scan. Ik voel mij goed en heb alle vertrouwen in de toekomst. Ik krabbel weer overeind en kijk ernaar uit om weer meer te gaan sporten en te gaan werken. 

Dit afgelopen jaar was moeilijk maar gek genoeg ook leerzaam. Ik weet nu wat ik nodig heb in het leven. Een gezond lichaam en lieve mensen om mij heen. Daar ben ik dankbaar voor.”

Ben jij al bloeddonor?

Wist u dat veel bloed gaat naar kankerpatiënten? Bloed is ook van levensbelang voor bijvoorbeeld vrouwen na een zware bevalling, mensen die een auto-ongeluk hebben gehad of te vroeg geboren baby's. Help mee en word donor: https://bit.ly/3L7Wj68