Contact Spoed
Tekstgrootte

"Een grote pluim voor alle betrokken deskundigen"

Marijke van Riemsdijk, 51 jaar, kreeg in april 2014 een colostoma. Na jarenlange klachten is dit een hele opluchting voor haar. Als product specialist van medische hulpmiddelen geeft Marijke onder meer verpleegkundigen advies over stomahulpmiddelen. “Je denkt dan dat je alles erover weet, maar als je de patiënt bent is het toch anders. Ik kon natuurlijk in gesprekken wel heel goed meedenken met de stomaverpleegkundige en de chirurg. 

Wat is een colostoma?

Een colostoma is een dikke darmstoma. Dit iseen kunstmatige uitgang van de dikke darm.Via een opening in de buik kan ontlasting het lichaam verlaten. Een colostoma wordt aangelegd wanneer een deel van de dikkedarm is weggenomen omdat dit deel niet functioneert.

Gouden handen

”Marijke heeft altijd al obstipatieklachten gehad. Zeven jaar geleden, ze was toen 44 jaar, ging het niet meer. Ze kreeg toen een Malone-stoma in Ikazia. Met deze stoma, waarbij de dikke darm in verbinding staat met een katheter onderin de buikwand, kon ze haar dikke darm spoelen. Vijf jaar is dit goed gegaan. Daarna kreeg ze weer veel klachten, ook tijdens het spoelen. Na verschillende onderzoeken en in goed overleg heeft chirurg dr. Toorenvliet dit voorjaar een zogenaamde‘colostoma’ bij haar aangelegd. Hierbij is een deel van haar dikke darm weggehaald.

“Mijn stoma is met de grootste aandacht aangelegd. Dr. Toorenvliet is een chirurg met gouden handen. Ook de stomaverpleegkundigen verdienen een grote pluim. Alle betrokken deskundigen hebben heel serieus naar me geluisterd. ”Marijke had geen moeite met het accepteren van de stoma omdat het voor haar echt een uitkomst betekent. Ze heeft geen pijn meer, is niet meer zo enorm vermoeid en hoeft niet meer dagelijks 1,5 uur te spoelen. “Ik kan er alles mee, ik ga ook mijn hobby buikdansen weer oppakken en gewoon de sauna weer in.

”Als full time product specialist en beheerder van een camping in Tsjechië heeft Marijke een druk bezette agenda. Ook in de tijd dat ze veel klachten had, ging het werk gewoon door. “Ik denk wel eens: had ik maar twintig jaar geleden de dikke darmstoma gekregen. Maar zo’n stoma, net zoals een dunne darmstoma, krijg je niet zomaar. Het is een hele ingreep en het kent ook ongemakken zoals kans op lekkage of irritatie van de huid. Ik gebruik nu een stomazakje waarbij aloë vera in de huidplak is verwerkt en dit bevalt heel goed. Gelukkig accepteert ook mijn man de stoma volledig. Met mijn verhaal hoop ik mensen die een stoma hebben of krijgen een hart onder de riem te steken. Voor mij was het een openbaring om van mijn klachten af te zijn. Een stoma hebben is ingrijpend, maar als je het accepteert en de stoma goed verzorgt valt er heel goed mee te leven.”