Contact Spoed
Tekstgrootte

"Ik ben blij dat ik voor barbotage heb gekozen en zou de behandeling zo overdoen!”

Bianca IJdo had een zeurende pijn in haar rechterschouder. Ze was van de trap gevallen en dacht dat haar pijnklachten daar hoofdzakelijk vandaan kwamen. Na onderzoek bleek dat ze (ook) last had van kalk in haar schouderpees. Kalk kan eveneens pijnklachten veroorzaken. Soms kan barbotage door de radioloog dan uitkomst bieden.

Wat is barbotage

Radioloog Van der Valk: “Soms heeft een patiënt kalkafzettingen in de schouderpees. In principe is het lichaam in staat om de kalk zelf weer op te ruimen. Kalk kan echter ook pijnklachten veroorzaken. Als fysiotherapie en pijnstillers niet helpen om de klachten te verminderen, kan barbotage uitkomst bieden. Met deze behandeling helpen we het lichaam om de kalk sneller op te ruimen.”

Bianca IJdo is één van de patiënten die barbotage heeft gehad. Bianca: “Ik zag best een beetje op tegen de behandeling, maar het is mij alles meegevallen. Barbotage doet geen pijn. De avond na de behandeling had ik wel erge last van mijn schouder en heb ik slecht geslapen. Maar goed, er is toch in je lichaam gewroet. In de loop van de volgende dag werd de pijn dragelijk en had ik geen pijnstilling meer nodig.

”Of de pijnklachten uiteindelijk verdwijnen, moet Bianca nog afwachten: “In principe is 75 procent van de patiënten – een half jaar na de behandeling – klachtenvrij. Wat de uitkomst bij mij ook is; ik ben blij dat ik voor barbotage heb gekozen en zou de behandeling zo overdoen!”

Van der Valk: “De plaats en grootte van de kalkafzetting bepaal ik met behulp van echografie. Vervolgens prik ik de plek aan met een dunne naald. De kalk wordt dan als het ware gekraakt en omspoeld met vocht. Soms verlaat een deel van de kalk het lichaam direct via de naald. Dat is mooi meegenomen, maar niet het doel van de behandeling.”