Contact Spoed
Tekstgrootte

“Ik blijf nu goed op gewicht"

“Ik had pijnlijke krampen, was misselijk en kon geen vast voedsel binnen houden. Ik pureerde bijna al mijn voeding en op een gegeven moment at ik zelfs Olvarit babyvoeding. Om maar te proberen dat ik iets binnenhield.” Terwijl Ikazia maag-, darm- en leverarts dr. Bezemer probeerde te achterhalen waar de problemen van de 25-jarige Charlotte Boer vandaan kwamen, verwees hij haar door naar diëtist Nadine Klompe.

“Ik dreigde ondervoed te raken. In korte tijd was ik 10 kilo afgevallen, was moe en kon eigenlijk niets meer. Ik werkte in de evenementenhoreca en was gewend veel te sjouwen. Ik had daardoor aardig wat spiermassa. Als jonge meid vond ik een paar kilo’s afvallen daarom eerst wel prima maar dit voelde niet goed.”

Nadine Klompe gaf Charlotte adviezen hoe energieen eiwitverrijkt te eten. Zo kreeg zij onder meer medische drinkvoeding voorgeschreven. “Daarin zitten veel vitaminen en calorieën. Ik begon met twee flesjes maar dat werden er drie, zelfs vier. Toch viel ik aanvankelijk nog verder af. Ik woog op een gegeven moment maar 54 kilo. Toen bleek dat ik de ziekte van Crohn heb en de ontstekingen met medicatie konden worden geremd, ben ik langzaam maar zeker weer op gewicht gekomen.”

Met de adviezen van Nadine heeft Charlotte stap voor stap haar voedingspatroon aangepast. “Aanvankelijk met veel shakes en smoothies maar later ook door weer te proberen om vast voedsel te eten. Eerst met stukjes brood en een paar aardappeltjes. Het was steeds uitproberen of ik er geen klachten van kreeg.” Inmiddels heeft Charlotte een hele lijst met producten die zij maar beter kan mijden, zoals bonen, koolsoorten en melkproducten. “Na anderhalf jaar heb ik mijn voeding, met de hulp van Nadine, weer onder controle gekregen. De drinkvoeding hebben we gedurende die tijd tot nul afgebouwd. Ik blijf nu goed op gewicht maar door de ziekte en medicatie die ik gebruik, blijft het nodig om heel bewust met mijn voeding om te gaan. Ik moet altijd nadenken wat ik eet.”

Zo af en toe is de Rotterdamse al dat oppassen met eten eventjes beu. “Eten is ook een sociaal gebeuren, weet ik nu. Dan wil ik net als anderen rood vlees, een stuk taart of een vette hap eten. Ik neem dan voor lief dat ik daar even ziek van word. Maar ik ben toch vooral gelukkig dat ik nu veel gezonder leef dan voordat werd ontdekt dat ik de ziekte van Crohn heb. Ik rookte,  werkte onregelmatig en pakte een Red Bull of een vette snack als ik daar behoefte aan had.” Charlotte voelt zich nu weer fit en sport weer voorzichtig. Toch maakt zij nog altijd gebruik van de adviezen van de diëtist in Ikazia. “Mijn bezoeken aan Nadine zijn een stok achter de deur om goed te blijven eten. Bij opvlammingen van de ziekte vind ik het een veilig gevoel dat ik op haar kan terugvallen voor advies.”