Contact Spoed
Tekstgrootte

"Ik heb het niet meer zo benauwd"

Alsof je vijf minuten heel hard hebt gerend terwijl je door een rietje ademt, zo voelde het voor Marjolein Lindhout (11) als ze zich ook maar een beetje inspande. Van jongs af aan heeft ze last van benauwdheid en pijn bij het ademhalen. 

Na meerdere prednison kuren vond de huisarts het tijd om haar door te sturen naar de KNO-arts in het Ikazia Ziekenhuis.

Geen adem

“Na verschillende onderzoeken bij de KNO-, kinder- en longarts, bleek dat ik meerdere allergieën heb, onder andere voor katten, honden, huisstofmijt, boom- en  graspollen. Daarnaast heb ik ook veel last van astma. Soms kreeg ik hierdoor bijna geen adem.”

Immunotherapie

Om haar astma beter onder controle te krijgen, werd Marjolein doorgestuurd naar het Sophia Kinderziekenhuis. Daarnaast startte zij vorig jaar in overleg met de KNO-arts in Ikazia met immunotherapie. “Eén keer in de vier weken krijg ik op de polikliniek mijn huisstofmijt en boompollen injecties. Gelukkig kan ik de immunotherapie voor mijn graspollenallergie in de vorm van een smelttablet krijgen. Dat scheelt weer een injectie. De smelttablet smaakt wel heel vies”, lacht Marjolein. “Het lijkt net alsof je een hap gras hebt genomen.”

Niet meer zo benauwd

Marjolein en haar ouders zijn erg tevreden over de goede zorgen in Ikazia en in het Sophia. “Het gaat nu gelukkig een stuk beter met me. De onderzoeken tonen aan dat de opname van zuurstof in mijn bloed hoger is en ik heb het ook niet meer zo benauwd.”

Patiëntverhaal-KNO-Immunotherapie-allergie-Marjolein-Lindhout-en-haar-vader.jpg