Contact Spoed
Tekstgrootte

Ikazia was weer terecht de goede keuze

“Dat kan niet waar zijn,” dacht Yvonne Blom (46) toen ze hoorde dat ze borstkanker had. Maar dat was het wel. 

Met haar man Edward blikt ze terug op een heftig jaar, waarin ze vaak in het Ikazia Ziekenhuis was. “Wanneer je zoiets ernstigs meemaakt, is het fijn als je op menselijkheid kunt vertrouwen.”

In Ikazia ben je geen nummer

“Mijn linker tepel werd ineens erg gevoelig en in de familie komt borstkanker voor. Daarom stuurde de huisarts mij meteen door. 

Natuurlijk koos ik voor Ikazia, onze familie heeft hier goede ervaringen. Ik kon snel terecht, het bleek inderdaad borstkanker en daarna ging het in een sneltreinvaart. Gelukkig maar, ik houd van aanpakken,” zegt Yvonne Blom uit Heenvliet. 

Zij praat openhartig over haar borstkanker, vindt dat hier geen taboe op moet rusten. Bovendien deelt ze haar enthousiasme over Ikazia graag. “Je bent hier absoluut geen nummer.”

Uitstekend beleid

Yvonne weet waarover ze spreekt, ze heeft diverse onderzoeken en ingrepen achter de rug. “We zijn vanaf het begin uitstekend begeleid, waarbij iedereen de tijd voor ons nam. 

Neem het eerste gesprek met chirurg Vles en plastisch chirurg Van der Avoort, waarin mijn operatiemogelijkheden voor beide borsten uitgebreid met mij en mijn man Edward besproken werden. Zo konden we rustig de juiste keuze maken. 

Voor verpleegkundig specialist mammacare Esther Schmidt, die ons overal doorheen loodste, was geen moeite teveel. Maar ook onverwachts een hand op mijn schouder van een verpleegkundige of de oprechte interesse van een arts of artsassistent: zulke ogenschijnlijk kleine dingen zorgen ervoor dat je je speciaal voelt.”

Samenwerking

Yvonne en haar man kozen voor de directe borstreconstructie, waarbij de inhoud van de borst verwijderd wordt terwijl de borsthuid bespaard blijft. Onder de huid wordt een tissue expander geplaatst, een ballon die regelmatig wordt bijgevuld en zo de borstspier oprekt. Zodra er genoeg ruimte is, kan een implantaat worden geplaatst. 

Yvonne: “Voordeel van deze methode is dat je na operatie nog een soort borstvorm overhoudt. Ik vond dat een prettig vooruitzicht.” 

“De chirurgen opereerden tegelijkertijd,” vertelt Edward. “Dokter Vles verwijderde het weefsel uit Yvonne’s zieke borst, dokter Van der Avoort haalde het weefsel uit de gezonde borst weg. Zo’n samenwerking is geweldig: de artsen overleggen ter plekke welk weefsel behouden kan blijven om de borstvorm zo mooi mogelijk te houden. 

De operatie verliep gelukkig prima, evenals de behandelingen daarna. Na die eerste grote ingreep werd ik trouwens door beide chirurgen gebeld met een geruststellend telefoontje. Dat vond ik heel bijzonder.”

Dankbaar

Yvonne tot slot: “Dokter Van der Avoort heeft mij mijn vrouwelijkheid teruggegeven, daar ben ik hem dankbaar voor. In zo’n ernstige situatie is het bovendien fijn als je op menselijkheid kunt vertrouwen. Het Ikazia Ziekenhuis was terecht weer de juiste keuze.”