"Het eerste contact met Ikazia voelde direct goed; persoonlijk en pro-actief"
Bij onbegrepen buikklachten moet ook gedacht worden aan ACNES
Soms heeft een patiënt last van buikklachten, maar kan er – na diverse medische onderzoeken – geen duidelijke oorzaak worden gevonden. In dat geval moet er ook gedacht worden aan ACNES. ACNES is een buikpijnsyndroom dat ontstaat door beklemming van zenuwtakjes. De beklemming kan de kwaliteit van leven enorm beperken. Gelukkig is ACNES relatief eenvoudig te behandelen, als de diagnose eenmaal gesteld is.
Wat is ACNES?
ACNES is de naam voor een pijnsyndroom in de buikwand die ontstaat door beklemming van zenuwtakjes. Meer informatie over deze aandoening en behandelingen vindt u in onze patiëntenfolder en op de site van de ACNES Foundation.
Toen we Margreet Pols (41 jaar) uit Breda vroegen om haar ervaringen met ACNES te delen met andere patiënten twijfelde ze geen moment. Margreet: “Ik vind het heel belangrijk dat ACNES meer bekendheid krijgt. Ik heb een bewogen jaar achter de rug. Begin oktober 2016 kreeg ik last van buikpijn en koorts. Er bleek een ontsteking te zitten in mijn dikke darm. De ontsteking ging gelukkig vanzelf over, maar de buikpijn bleef aanhouden. Pijnstillers hielpen niet. Ik was misselijk, moe en viel in korte tijd vele kilo’s af. Eigenlijk was ik te ziek om te functioneren. Er werden diverse (medische) onderzoeken gedaan, maar met mijn inwendige organen was niets aan de hand. Uiteindelijk werd pas 7 maanden later de diagnose ACNES gesteld.
Ik werd doorverwezen naar het ACNES Expertise Centrum in Eindhoven. Hier was een wachttijd van 4 maanden. Zo lang kon ik niet meer wachten, de pijn was ondragelijk. Het Expertise Centrum verwees mij door naar het Ikazia Ziekenhuis waar zij een goede samenwerking mee hebben.
Het eerste contact met Ikazia voelde direct goed; persoonlijk en pro-actief. Er werd alles gedaan om mij zo snel mogelijk te kunnen behandelen. Binnen een paar dagen zat ik op het spreekuur op de polikliniek Chirurgie. De dokter spoot eerst een injectie met een verdovend middel in de pijnlijke plek om de zenuwuiteinden te verdoven. Hij adviseerde mij vervolgens alles te doen waar ik normaal gesproken pijnklachten van kreeg. Ik ging salsa dansen en drummen. Helaas was de verdovende werking van de injectie maar van korte duur en kwamen de pijnklachten terug. Omdat ik in een ander ziekenhuis al eerder een injectie had gekregen, ook met tijdelijk effect, was een volgende injectie in Ikazia niet meer zinvol. De diagnose ACNES was inmiddels duidelijk en voor een definitieve behandeling was een operatie nodig. Een week later werd ik geopereerd; een kleine ingreep in dagbehandeling en onder narcose waarbij de zenuwtakjes zijn doorgeknipt. De buikpijn is weg, mijn kinderen hebben weer een energieke moeder, ik kan mijn werk als docent en musicus weer uitoefenen... ACNES verdient aandacht! Nèt als de betrokken artsen en zorgverleners; díe heb ik een bloemetje gestuurd!”