Contact Spoed
Tekstgrootte

"Mijn diabetesverpleegkundige in Ikazia heeft het me aangeraden, ik vertrouw op haar."

In de maand dat ze vijftien werd, hoorde Yasmina El Ghazi dat ze diabetes had. Ze heeft daar nooit een probleem van gemaakt, maar diabetes heeft wel een belangrijke invloed op haar leven. “Ik ben 24 uur per dag bezig om mezelf goed te voelen.”

Binnenkort krijgt Yasmina een insulinepompje, dat voortdurend kleine beetjes insuline afgeeft. “Met dit pompje kan ik met één druk op de knop extra insuline inbrengen. Het lijkt me ideaal: dagelijks niet meer zo vaak prikken en zó maar een gebakje eten zonder eerst te hoeven bijspuiten! Mijn diabetesverpleegkundige in Ikazia heeft het me aangeraden, ik vertrouw op haar. Ze weet waar ze het over heeft en geeft praktische tips die op mijn leefstijl zijn aangepast. Voor onze familie geldt: als we zorg nodig hebben, gaan we naar Ikazia. Ik ben er geboren en kom er al jaren voor mijn diabetes.”

“Ik kan prima met diabetes leven, maar ik let heel goed op,” vertelt Yasmina El Ghazi. “Ik check altijd of ik mijn meetapparaatje en voldoende naaldjes bij me heb. Waarom? Als mensen zonder diabetes iets eten, dan maakt hun alvleesklier telkens insuline aan. Bij mij gebeurt dat niet. Ik moet vier keer per dag mijn bloedsuikergehalte meten en insuline inspuiten. Voordat ik een koolhydraatrijk tussendoortje eet, moet ik insuline bijspuiten. Als ik dat niet doe, word ik heel erg moe en prikkelbaar.”