Contact Spoed
Tekstgrootte

"Niet kunnen praten voelt eenzaam"

Laura van den Dool (34) uit Oud-Beijerland had al langere tijd last van haar stembanden. Afgelopen zomer werd het zo erg dat de huisarts vermoedde dat ze knobbels op haar stembanden had. Dat bleek inderdaad zo te zijn. Laura is hiervoor onder behandeling bij de KNO-arts in Ikazia.

Laura van den Dool vertelt…

“Doordat ik een eigen nagelstudio heb, kookworkshops geef en moeder ben van twee kleine kinderen, praat ik de hele dag door. Op een gegeven moment lukte het niet meer. ‘s Avonds had ik geen stem meer over en ik was enorm vermoeid.”

Niet kunnen praten, voelt eenzaam

“Niet kunnen praten, voelt eenzaam. Tijdens het avondeten kon ik niet met mijn man en kinderen in gesprek. Ik merkte ook dat ik bepaalde situaties uit de weg ging. Na de voetbaltraining van mijn zoon bijvoorbeeld, vertrok ik liever gelijk naar huis. Het lukte simpelweg niet meer om in de kantine een gesprek aan te knopen met andere ouders. Ik kon alleen maar knikken en glimlachen.”

“De logopedist leert mij om mijn stem op een andere manier te gebruiken”

“Ik ben nu in het Ikazia Ziekenhuis onder behandeling bij KNO-arts Van Twisk. Het gaat steeds beter. Na overleg met de arts ga ik wekelijks naar een logopedist in mijn woonplaats. Erg fijn dat dokter Van Twisk met mij meedenkt en dat ik voor die afspraken dicht bij huis terecht kan. 

De logopedist leert mij om mijn stem op een andere manier te gebruiken. Dat was waar het misging. Ik praatte vanuit mijn keel, niet vanuit mijn buik.”

Voicebubbeling om haar stembanden te herstellen

Laura doet dagelijks oefeningen om haar stembanden te herstellen, waaronder voicebubbeling. “Dat is een techniek waarbij je door een glazen buisje in een bakje water blaast en ondertussen klanken produceert. Kijkers van The Voice of Holland hebben het vast al eens gezien. Het is een manier om de stembanden meer te laten 
ontspannen en het zorgt voor verruiming in de keel. 

Het is ook belangrijk om veel te drinken en mijn stem ’s avonds rust te geven. Gelukkig lijkt het te werken. Dokter Van Twisk zag dat de knobbels op mijn stembanden al een heel stuk zijn geslonken en mijn stem heeft nu ook meer bereik.”