Contact Spoed
Tekstgrootte

“Per nacht had ik wel 50 ademstops”

Sjaak Meesters (76) kent het Ikazia Ziekenhuis als zijn broekzak. Sinds zijn herseninfarct in 2007 is hij hier helaas ‘vaste klant’. Met regelmaat maakt hij een rondje langs verschillende specialismen maar dat hij ooit nog eens bij de KNO-arts terecht zou komen voor snurkproblemen had hij niet gedacht.

Snurken

“Ik snurk heel erg, maar zelf had ik daar geen last van. Ik was de laatste jaren overdag wel moe maar ik dacht dat dit met mijn herseninfarct te maken had. Via de cardioloog kwam ik uiteindelijk bij de KNO-arts terecht. 

Zo ging het balletje rollen.

Slaaptest

Ik moest een nachtje in Ikazia blijven voor een slaaptest. Ondanks alle toeters en bellen aan mijn lijf heb ik hier heerlijk geslapen. 

Uit het onderzoek bleek dat ik slaapapneu heb en dat ik per nacht geloof ik wel vijftig ademstops had. Zelf heb ik hier nooit iets van gemerkt.

Slaap positietrainer (SPT)

Bij de longverpleegkundige kreeg ik de keuze uit een slaapmasker of een slaap positietrainer (SPT). Ik koos voor het laatste. 

Nu slaap ik met een band om mijn borst met een soort etuitje waar een zendertje in zit. Als ik verkeerd lig, op mijn rug snurk ik het hardst en heb ik de meeste ademstops, dan gaat het etuitje trillen waardoor ik getriggerd wordt om een andere slaaphouding aan te nemen. 

De uitslagen geven een duidelijke verbetering aan, ik ben zeer tevreden over Ikazia en hoe ik hier geholpen wordt.”