Contact Spoed
Tekstgrootte

“Een luisterend oor is het allerbelangrijkste”

“Meer aandacht en bewustwording voor bloedkanker is nodig"

Didi Berends is een bekend gezicht op het Oncologisch Centrum van Ikazia. Ze werkt al ruim dertig jaar als oncologieverpleegkundige en heeft veel kankerpatiënten gezien, waaronder mensen met een vorm van bloedkanker.

“Meer aandacht en bewustwording voor bloedkanker is zeker nodig. Veel mensen denken bij kanker aan borstkanker of darmkanker maar bloedkanker komt ook vaak voor. Er zijn veel verschillende soorten van. Ik vind het dus heel goed dat de maand september in het teken staat van bloedkanker.”

Luisterend oor

Het specialisme Hematologie houdt zich bezig met alle ziekten van bloed, beenmerg en lymfeklieren. In tegenstelling tot andere kankersoorten is een behandeling niet altijd nodig. Vaak is het “wait-and- see” en dat is niet gemakkelijk voor patiënten en hun naasten. 

“Als oncologieverpleegkundige is een luisterend oor voor onze patiënten eigenlijk het allerbelangrijkste” vertelt Didi. “Belangrijk is dat wij goed naar patiënten luisteren, hulp aanbieden, alles bespreekbaar maken en patiënten vooral zelf de regie laten houden.”

jonge patiënten

“Ik zie mensen van alle leeftijden. Ook jonge mensen die met hun ouders naar ons toekomen. Voor ouders en de directe naasten is het vaak ook moeilijk. Daar hebben we oog voor, want de diagnose kanker treft niet één persoon, maar een heel gezin en daarnaast nog vrienden en andere familieleden. 

Ouders worden vaak, volkomen begrijpelijk, overbezorgd en heel beschermend richting hun kind. Een heel natuurlijke reactie maar meestal help je een jongere daar niet mee. Ik ben dan ook heel erg blij dat we sinds kort een AYA-team hebben, speciaal voor deze groep jonge kankerpatiënten. 

AYA staat voor Adolescents and Young Adults en is voor mensen tussen de 18 en 39 jaar. Zij zijn in de bloei van hun leven en hebben baat bij leeftijdsspecifieke zorg. In Ikazia staat een team voor hen klaar waar ze alles kun bespreken dat in hun leven speelt. Denk aan het volgen van een opleiding, beginnen met werken, een eigen plek zoeken, het aangaan van relaties en het nadenken over een mogelijke kinderwens in de toekomst.”

Eigen ervaring

Didi weet inmiddels zelf ook hoe het is om de diagnose kanker te krijgen en is daarvoor in Ikazia behandeld. “Doordat ik vorig jaar zelf patiënt was, heb ik mij als oncologieverpleegkundige een aantal dingen gerealiseerd, waar ik mij voorheen niet zo bewust van was. Hoe goed je inlevingsvermogen ook is, je weet nooit wat er door iemands hoofd gaat. 

Alle zorgverleners waren heel erg behulpzaam en empathisch maar als patiënt ben jij degene die het ondergaat. Uiteindelijk doorloopt iedereen die geconfronteerd wordt met ziek zijn, dat hele proces op zijn of haar eigen manier. En dan kom ik weer bij dat luisterend oor. Als zorgverlener kunnen wij niet alles oplossen, maar we kunnen wel heel goed naar patiënten luisteren en hen zo goed mogelijk steunen en bijstaan. Daar help je mensen het meeste mee, daar ben ik van overtuigd.”

Oncologieverpleegkundige-Didi-over-haar-werk-op-het-Oncologisch-Centrum-Ikazia.jpg