Contact Spoed
Tekstgrootte

Goed voorbereid naar de operatie kamer (OK)!

In gesprek met dokter Groenen, gynaecoloog

Soms is het niet mogelijk om een kindje via een vaginale bevalling ter wereld te brengen. Het kindje kan bijvoorbeeld in stuit liggen of de placenta van de moeder kan geheel of gedeeltelijk voor de baarmoedermond liggen. Ook een eerdere moeizame vaginale bevalling of keizersnede kunnen aanleiding zijn voor een geplande keizersnede. Een geplande keizersnede vindt plaats in week 39 of 40 van de zwangerschap. Er kan ook pas tijdens de vaginale bevalling worden besloten tot een
keizersnede. We bereiden u graag zo goed mogelijk voor.

Het OK-team

Bij een keizersnede staat er een heel OK-team voor u klaar, bestaande uit een anesthesioloog en assistent, gynaecoloog en assistent, instrumenterende en assistent en een kinderarts en verpleegkundige. Uw partner (of naaste) mag mee naar de OK, zodat jullie de baby samen geboren zien worden.

Ruggenprik

Voorafgaand aan de operatie heeft u een gesprek met de anesthesioloog. Hij bereidt u voor op de ruggenprik en voert de ruggenprik uiteindelijk ook uit op de OK. Het voordeel van een ruggenprik is dat u de geboorte van uw kindje bewust meemaakt. Alleen bij hoge uitzondering kunt u onder narcose geopereerd worden.

De operatie

De operatie gebeurt afgedekt, maar als uw kindje geboren wordt, kunt u wanneer u dat wilt, wel even meekijken. De geboorte duurt ongeveer 5-10 minuten, de totale operatie 30 minuten. Na de geboorte wordt uw kindje gelijk onderzocht door de kinderarts en daarna – gewikkeld in een doek en muts – bij u op de borst gelegd. Als de situatie het toe laat, kan uw kindje hier tot na de operatie blijven liggen. Dit is goed voor de moeder en kind binding en door de afleiding merkt u zelf nauwelijks dat u geopereerd wordt.

Als gezin wennen

Na de operatie wordt u samen met uw kindje en partner naar een kraamsuite gebracht waar u in alle rust kunt wennen aan de nieuwe gezinssituatie. Bij eventuele complicaties worden u en uw kindje naar een couveusesuite gebracht.