Contact Spoed
Tekstgrootte

“Ik kan hier van betekenis zijn”

Verpleegkundig specialist oncologie

De 27-jarige Chelsea Bödeker is verpleegkundig specialist in opleiding en werkt op het Oncologisch Centrum van Ikazia. Eén van haar vakgebieden is hematologie. Chelsea weet dus veel over bloedziekten. Ook maakt zij deel uit van het AYA-team dat zich speciaal richt op jonge kankerpatiënten.

“September was ‘bloodcancer awarness maand’. Een heel goed initiatief vind ik dat. Bloedkanker is voor veel mensen lastig te plaatsen want het is vaak niet zichtbaar. Bloedkankerpatiënten moeten vaak uitleggen wat bijvoorbeeld Hodgkin is. Bij andere kankersoorten, zoals borstkanker, kunnen mensen zich gemakkelijker een beeld vormen.”

AYA-team

“We hebben sinds kort een AYA (Adolescents and Young Adults )-team klaarstaan in Ikazia, speciaal voor jonge kankerpatiënten. Zij zijn in de bloei van hun leven en hebben baat bij leeftijdsspecifieke zorg op allerlei vlakken. Denk bijvoorbeeld aan relaties, huisvesting, werk en studie. 

De impact van sociale media moeten we ook niet onderschatten. Jonge kankerpatiënten zien bijvoorbeeld foto’s van andere patiënten die lachend op de foto staan terwijl ze chemotherapie krijgen of net na een behandeling een festival bezoeken. Daardoor kunnen jonge patiënten zich onzeker gaan voelen, want vaak voelen ze zich nog helemaal niet zo goed. Als ze klaar zijn met de behandelingen, verwacht de buitenwereld vaak ook dat ze gelijk weer de oude zijn. Maar dat is eigenlijk nooit het geval. Het vertrouwen in het lichaam moet weer terugkomen en vermoeidheid kan nog veel impact hebben op het dagelijks leven. 

Als AYA-team zien we dus ook jongeren die klaar zijn met de medische behandeling in het ziekenhuis, maar begeleiding nodig hebben om hun leven weer op te bouwen.”

Betekenis

“Wat mij opvalt aan de zorg in Ikazia is dat patiënten echt gezien worden als mensen, niet als “ziekte“. Zorgverleners denken met elkaar mee, nemen de tijd voor elkaar en voor de patiënten. Dat komt de patiëntenzorg ten goede. 

Dat we hier op Rotterdam-Zuid zitten met alle mooie dingen maar ook met uitdagingen, maakt het werk nog interessanter. Er komen zo veel verschillende mensen naar dit ziekenhuis die we allemaal zo goed mogelijk willen helpen. Ik kan hier van betekenis zijn.”