Contact Spoed
Tekstgrootte

Succesvolle reanimatie bij Ikazia polikliniek Ridderkerk-Slikkerveer

Eerste minuten na hartstilstand zijn cruciaal

Het aantal AED's (Automatische Externe Defibrillator) en mensen die weten hoe ze deze moeten gebruiken is de afgelopen jaren enorm toegenomen. Dat is goed nieuws want de eerste minuten na een hartstilstand zijn cruciaal. Friso Wesdorp, AIOS anesthesiologie (arts-assistent in opleiding tot specialist), kan daar uit ervaring over vertellen.

Hartstilstand

“Dokter Dahmen en ik waren eind november allebei aan het werk in Ikazia Ridderkerk-Slikkerveer, toen een mevrouw de polikliniek binnen kwam rennen. We zijn direct met haar meegegaan naar de parkeerplaats voor de deur. Daar zat haar man onwel achter het stuur. Hij had een hartstilstand gekregen. 

We haalden hem uit de auto, terwijl de doktersassistente aan kwam rennen met de AED.

Snel handelen bij reanimatie

De AED herkende dat er sprake was van een hartritmestoornis en gaf direct een shock. Het was puur toeval en geluk, voor zover je dat kunt zeggen natuurlijk, dat deze meneer vlak voor onze polikliniek onwel werd. 

Wij, in Ikazia, zijn goed getraind om te handelen in acute situaties. Snel handelen is namelijk ontzettend belangrijk bij een reanimatie. Na twee minuten was hij al bij.

Snel helpen

Met een ambulance is deze meneer naar het ziekenhuis gebracht waar hij een pacemaker heeft gekregen. 

Van zijn familie ontvingen we een kerststuk en wat lekkers voor bij de koffie en hoorden we dat het goed gaat met hem. We zijn heel blij dat we ter plaatse waren en hem zo snel konden helpen.”

Succesvolle-reanimatie-bij-Ikazia-polikliniek-Ridderkerk-Slikkerveer.jpg