Contact Spoed
Tekstgrootte

Het verhaal van donateur van der Vliet

Jaap van der Vliet, donateur sinds 2013, meldde zich bij Vrienden van Ikazia aan nadat hij door een bloedvergiftiging korte tijd op de IC had gelegen.

“Het was heel acuut maar niet veel later kon ik weer opgeknapt en wel naar huis. Niets dan lof over de behandeling. De sfeer is open en menselijk. Er is oprechte aandacht voor je.”

De Rozenburger zag zijn ervaringen bevestigd toen zijn moeder in 2014 in Ikazia lag. “Zij wilde pertinent niet naar het ziekenhuis: ‘Niets aan de hand’. In 1933 lag zij voor het laatst in een ziekenhuis. Maar zij is nu lovend over artsen, verpleegkundigen en de predikant die aan haar bed kwam.”

Geïnspireerd door de oprechtheid van Ikazia trakteerde Van der Vliet meerdere keren wat lekkers aan het personeel dat zijn moeder verzorgde. Ook na het interview bracht hij weer wat versnaperingen voor verpleegkundigen op 5A. “Een kleine moeite. Zij verdienen het!” Zijn moeder verliet Ikazia als terminaal patiënt maar knapte thuis op. “Ik had daarna nog regelmatig  mailcontact met dr. De Leeuw over dat bijzondere, niet voorziene herstel.”

Het persoonlijke contact met Ikazia motiveert hem om, via de stichting, iets terug te doen voor het ziekenhuis. “Met dat geld worden bijvoorbeeld leuke dingen gedaan voor de  kinderafdeling. Van belang is dat alles direct ten goede aan het ziekenhuis komt. Dat er niets aan de strijkstok blijft hangen zoals bij grote landelijke organisaties.”