Eet- en drinkproblemen (baby’s en jonge kinderen)
Oorzaken van eet- en drinkproblemen bij baby's en jonge kinderen
Als baby’s en jonge kinderen niet genoeg controle over hun mond- en keel hebben, dan kunnen zij problemen krijgen met eten en drinken. Het zuigen, slikken, afhappen van een lepel, bijten of kauwen lukt dan niet meer.
Hiervoor kunnen verschillende redenen zijn:
- De baby is te vroeg geboren waardoor het nog niet genoeg kracht heeft en het drinken niet lang vol kan houden;
- Het kind is geboren met een mond of keel die een andere vorm heeft dan normaal, bijvoorbeeld bij een schisis (lip,-kaak, en/of gehemeltespleet);
- Het seintje om te slikken wordt door de hersenen niet goed doorgegeven;
- Sommige kinderen kunnen wel eten en drinken, maar weigeren de voeding omdat het pijn doet of leidt tot veel spugen.
Als kinderen door de eet- en drinkproblemen geen adem kunnen krijgen of te mager worden, krijgen ze sondevoeding. Bij sondevoeding gaat er een slangetje in de maag waardoor de voeding direct in de maag terecht komt.
Wat doet de logopedist?
Eten en drinken is erg belangrijk voor de groei en ontwikkeling van een kind. Als er problemen ontstaan op dit gebied, kan dit grote zorgen met zich meebrengen. De logopedist biedt begeleiding aan ouders en verzorgers van kinderen met eet- en drinkproblemen.
Het doel van de behandeling (logopedie) is de momenten van voeden zo veilig en prettig mogelijk te maken. Het is hierbij belangrijk het risico op verslikken en weigering van de voeding zo laag mogelijk te houden.
De logopedist onderzoekt hoe het kind eet en drinkt, zuigt, slikt en ademt. Ook wordt gelet op hoe het kind ligt of zit en beweegt tijdens het eten en drinken. Daarnaast onderzoekt de logopedist de beweging van de mond en hoe gevoelig het is in en rond de mond.
Tijdens de behandeling geeft de logopedist advies aan ouders en verzorgers. Soms wordt een andere speen, fles, beker of lepel aangeraden. Ook geeft de logopedist advies over de vorm of dikte van de voeding en over de manier van het voeden. Daarnaast wordt soms advies gegeven over hoe het kind moet zitten of liggen tijdens het eten en drinken.
De logopedist in het Ikazia Ziekenhuis werkt veel samen met kinderartsen, verpleegkundigen en andere zorgprofessionals binnen en buiten het ziekenhuis.