Betrokken familie
Eerste symposium
Heel anders is het om een symposium te organiseren. Zo was ik laatst betrokken bij de organisatie van het eerste symposium van ons Moeder en Kind Centrum (MKC). Het thema was Family Integrated Care (FIC). Dit houdt in dat de familie van een patiënt betrokken wordt bij de zorg voor hun naaste.
Stap voor stap
Tijdens de voorbereidingen van het symposium dacht ik aan situaties die ik op mijn werk heb meegemaakt. Ik wilde graag zo goed mogelijk uitleggen wat FIC is en waarom wij het zo belangrijk vinden. Mijn gedachten gingen naar Bram (niet zijn echte naam). Na een zwangerschap van 31 weken werd hij geboren in een academisch ziekenhuis. Nadat Bram goed door de eerste spannende dagen kwam, werd hij naar onze couveuseafdeling overgeplaatst. Kinderen die vroeg zijn geboren, ontwikkelen zich stap voor stap. Zo zie je bijvoorbeeld dat ze zich steeds beter zelf op temperatuur houden of leren drinken.
Ouderschap
Als een kindje vroeg geboren wordt, zijn ouders soms nog niet helemaal klaar voor het ouderschap. Ze dachten nog enkele weken te hebben om zich hierop voor te bereiden, maar die zijn plotseling weggevallen. Daar kunnen mensen zich schuldig over voelen. Maar, net als hun kindje op de couveuse-afdeling, maken ouders ook een ontwikkeling door. Ze groeien in hun rol. Zorgverlening volgens FIC helpt hen daarbij.
Zorgteam
Bij FIC worden ouders en andere familieleden begeleid in hun rol als ouders. Ze leren niet alleen hun kindje te verzorgen, maar bijvoorbeeld ook hoe ze voeding via een sonde of medicijnen kunnen geven. Doordat ouders veel tijd bij hun baby zijn, leren ze hun dochter of zoon goed kennen. Deze ervaringen bespreken zij met de arts en zijn voor ons, zorgverleners, erg waardevol. Zo zijn ouders heel belangrijk in het zorgteam rondom hun kind.
Zelfstandig verzorgen
De ouders van Bram wilden graag leren hoe ze zelfstandig voor hun zoon konden zorgen. Hier hebben we hen in begeleid. Na een paar dagen konden ze Bram al helemaal zelfstandig verzorgen. Een prachtig moment dat hen hopelijk helpt bij de verwerking van schuldgevoelens.
Positieve resultaten
Wij zien de positieve resultaten van FIC dagelijks in de praktijk. Dat wilden wij tijdens het symposium graag overdragen op al onze collega’s van het MKC. Uit de enthousiaste reacties na afloop bleek dat dit goed is gelukt.