Contact Spoed
Tekstgrootte

“Samen zongen we hand in hand, kameraden”

Thea is 'Loving Care'-vrijwilliger in Ikazia. Wat dat inhoudt, lees je hier.

Extra steuntje

Lange tijd werkte ik in het basisonderwijs en later in het speciaal onderwijs” vertelt Thea Op den Camp (74). “Het klinkt gek, maar ik heb altijd een zwak gehad voor mensen die nét even dat extra steuntje in de rug kunnen gebruiken. Eenmaal met pensioen, miste ik het sociale contact.

Verhaal kwijt

Al snel ging ik in Ikazia aan de slag als 'Loving Care'-vrijwilliger. Oudere patiënten, die in het ziekenhuis liggen, zijn kwetsbaar. Ze hebben meer kans op bijkomende problemen, zoals ondervoeding of plotselinge verwardheid. Daarom geven wij verwarde patiënten extra aandacht in de vorm van ‘Loving Care’. Dat houdt in dat we patiënten gerust proberen te stellen door met ze te praten en naar ze te luisteren. Patiënten kunnen hun verhaal bij ons kwijt.

Voldoening

Ik maak veel mee. Laatst nog. Ik kwam op een verpleegafdeling en vroeg of iemand behoefte had aan een praatje. 'Pleurt eens een eind op!' was het botte antwoord van een van de patiënten. 'Ik pleur helemaal niet op!' zei ik en ging naast de man zitten. Na een halfuur was de sfeer compleet omgeslagen en zongen we samen “hand in hand, kameraden”. Dat geeft mij veel voldoening. Ik hoop deze mooie taak nog lang te mogen doen.

Ben je ook geïnteresseerd in vrijwilligerswerk in Ikazia? Stuur dan een e-mail naar Rini Ziere-Buis: r.buis@ikazia.nl