Contact Spoed
Tekstgrootte

“Gregs positieve instelling hielp ons ook”

Efraïm vertelt over zijn ervaringen als mantelzorger

In het verhaal van de 22-jarige Gregory lees je hoe hij zijn diagnose met Hodgkin (lymfeklierkanker) en de behandeling in Ikazia heeft ervaren. Tijdens zijn behandelingen in het Oncologisch Centrum werd hij onder andere bijgestaan door zijn goede vrienden Wilfred en Efraïm. Efraïm vertelt hoe hij die periode heeft ervaren.

“Toen we met z’n drieën voor het eerst naar Ikazia gingen, wisten we nog niet wat Greg had en waren we eigenlijk ook niet zo ongerust. Ja, er was iets aan de hand, maar ik verwachtte niets ernstigs. Naarmate de uitslag op zich liet wachten, nam de spanning wel toe. Uiteindelijk hoorden we dat Greg Hodgkin had. We schrokken ons rot.”

Hulp vanuit verschillende hoeken

“Wilfred en ik zijn vele keren met Greg meegegaan naar het ziekenhuis. Het is fijn als er iemand bij je is, denk ik. Ook bij gesprekken met een arts. Na afloop kun je dan nog met elkaar bespreken wat er is gezegd. Wilfred of ik stuurde daarna een bericht naar andere vrienden en bekenden, zodat iedereen weer op de hoogte was van de situatie. 

We hadden ook een rooster opgesteld voor wanneer taken thuis niet meer zouden lukken, zoals boodschappen doen en schoonmaken. Gelukkig bleek dit niet nodig, maar de boodschappen werden wel gedaan door ome Wim. Zo werd Greg door verschillende mensen geholpen.”

Vol vertrouwen

“Greg is heel goed omgegaan met de ziekte. Knap vind ik dat. Vanaf het moment dat hij hoorde dat hij Hodgkin had, was hij positief en vol vertrouwen dat hij er sterk uit zou komen. Die instelling hielp ons ook. 

De momenten dat hij belde omdat het niet goed met hem ging, waren schaars. We zagen hem ook niet als die “zieke” jongen en gingen ook nog gewoon zaalvoetballen en biertjes drinken. Het is belangrijk om te blijven genieten, voor zover dat gaat natuurlijk.”

Dankbaar

“We kennen elkaar via de kerk en het geloof is voor ons allebei een grote steun. Uiteindelijk heeft God de leiding en komt het hoe dan ook goed. Die gedachte geeft rust. 

Greg heeft de laatste behandeling net achter de rug en nu zijn we vooral dankbaar dat het zo goed met hem gaat.”