Contact Spoed
Tekstgrootte

Drooger, dhr. dr. J.C.

Internist- oncoloog
BIG nummer: 29066411101

Aandachtsgebied:
- Oncologie. (Binnen Ikazia ben ik aanspreekpunt voor borstkanker en kanker van de bovenste spijsverteringsorganen (slokdarm, maag, galwegen, alvleesklier));
- Palliatieve zorg;
- Algemene interne geneeskunde.

Werken bij Ikazia

Sinds februari 2014 werk ik als internist-oncoloog in het Ikazia Ziekenhuis.

Als internist-oncoloog behandel ik patiënten die behandeld worden voor kanker met medicatie: chemotherapie, hormoontherapie en in toenemende mate zogenaamde doelgerichte anti-kankermedicijnen. Denk bijvoorbeeld aan immunotherapie. De impact van dit soort behandelingen is vaak groot. Samen met het hele team op het oncologisch centrum begeleiden we patiënten in deze intensieve periode.

Een groot deel van deze behandelingen heeft als doel genezing. Als dat niet mogelijk is, spreken we over palliatieve behandeling. Doel is dan behoud of verbetering van de kwaliteit van leven en zo mogelijk levensverlenging. Ook als behandeling van de ziekte niet meer mogelijk is, blijf ik vaak betrokken bij patiënten, gezien mijn expertise op het gebied van palliatieve zorg.

Opleiding

Mijn opleiding tot internist heb ik deels in het Ikazia Ziekenhuis en deels in het Erasmus MC gevolgd. Voor specialisatie tot oncoloog heb ik gewerkt in het Erasmus MC Kankerinstituut, deels op locatie Daniel den Hoed. 

In die tijd ben ik ook gestart met mijn promotieonderzoek naar diverse aspecten van de behandeling van borstkanker. 

Na afronden van mijn opleiding tot internist-oncoloog heb ik nog enige tijd in het Erasmus MC gewerkt als internist-oncoloog.

Werkzaamheden

  • Polikliniek oncologie;
  • Verpleegafdeling oncologie 3B;
  • Polikliniek algemene interne geneeskunde;
  • wetenschappelijk onderzoek; 
  • multidisciplinaire patiëntenbesprekingen.

Regiosamenwerking

Oncologische zorg wordt steeds complexer. Om deze zorg goed vorm te geven, is een regionaal oncologienetwerk onmisbaar. In onze regio is dat het CONCORD netwerk (Oncologienetwerk Concord). 

Alle kankerpatiënten worden besproken in een multidisciplinair overleg. Door goede samenwerking binnen het oncologienetwerk kan het grootste deel van de diagnostiek en behandeling van de meeste soorten kanker in ons ziekenhuis plaatsvinden. 

Voor specifieke behandelingen, zoals een grote operatie of deelname aan een specifiek wetenschappelijk onderzoek, is soms verwijzing naar een van de regionale samenwerkingspartners nodig. “Zorg dichtbij als het kan, verder weg als het moet”. 

Als voorzitter van het regionale oncologienetwerk (CONCORD) heb ik de afgelopen jaren een bijdrage kunnen leveren aan het opbouwen van dit netwerk.

Wetenschappelijk onderzoek

Binnen het oncologisch centrum streven we ernaar om zoveel mogelijk patiënten binnen wetenschappelijk onderzoek te behandelen. Een overzicht van mijn wetenschappelijke publicaties is te vinden op pubmed: drooger jc - Search Results - PubMed (nih.gov).

In 2016 ben ik aan de Erasmus Universiteit gepromoveerd met als onderwerp: ‘treatment of breast cancer: dealing with toxicity’; Behandeling van borstkanker: omgaan met toxiciteit: RePub, Erasmus University Repository: Treatment of breast cancer: dealing with toxicity (eur.nl).

Nevenwerkzaamheden

  • Voorzitter oncologiecommissie Ikazia;
  • Lid regionale oncologiecommissie CONCORD;
  • Lidmaatschap wetenschappelijke beroepsverenigingen (NIV, NVMO, ASCO, ESMO, palliatief).

Om deze content te tonen moeten we cookies plaatsen. of bekijk het op www.youtube.com/embed/JCi7dc-pFO4