Contact Spoed
Tekstgrootte

Parkinson

Wat is Parkinson?

De ziekte van Parkinson is een hersenziekte. Door deze ziekte sterven de cellen in de zenuwen die dopamine aanmaken. Hierdoor ontstaat er een tekort aan dopamine. Door dit tekort aan dopamine kunt u klachten krijgen zoals langzaam en weinig bewegen, trillen, anders gaan lopen en stijve spieren.

Door de ziekte van Parkinson kunt u ook problemen krijgen met communiceren. Mensen kunnen u misschien minder goed verstaan doordat u problemen heet met spreken, zachter praat, een hese stem heeft of een uitdrukkingsloos gezicht (maskergelaat). Ook kunt u soms speeksel verliezen of problemen krijgen bij het slikken.

Behandeling door een logopedist kan dan hulp bieden.

Wat doet de logopedist?

De logopedist onderzoekt hoe u met de ziekte van Parkinson communiceert met uw omgeving. Ook onderzoekt de logopedist of u problemen heeft met slikken. 

U en uw naasten krijgen advies en training over hoe u het beste met elkaar kunt communiceren. Zo kan de logopedist u bijvoorbeeld met de PLVT methode (Pitch Limiting Voice Treatment) trainen zodat mensen beter kunnen horen wat u zegt. Tijdens deze training leert u luid en laag te spreken. 

De therapie is zwaar, u moet 2 of 3 keer per week een half uur met de logopedist oefenen. Als u problemen heeft met slikken(dysfagie), richt de behandeling zich op het verminderen van het risico op verslikken.

Bij de behandeling van patiënten met de ziekte van Parkinson werkt de logopedist samen met de neuroloog en andere specialisten uit de zorg.