Contact Spoed
Tekstgrootte

Diabetes (suikerziekte)

Diabetes is een stofwisselingsziekte met teveel glucose in het bloed. Glucose is een vorm van suiker, en diabetes werd vroeger suikerziekte genoemd. Het hormoon insuline speelt een sleutelrol bij het op peil houden van de hoeveelheid glucose in het bloed. Insuline wordt gemaakt in de alvleesklier.

Aanmaken van insuline

De alvleesklier (of pancreas) ligt achter de maag. Insuline wordt gemaakt in de eilandjes van Langerhans, waarvan er een miljoen verspreid door de alvleesklier liggen.

Simpel gezegd wordt diabetes veroorzaakt door een tekort aan insuline, al dan niet in combinatie met ongevoeligheid voor insuline. In beide gevallen stijgt daardoor het glucosegehalte in het bloed.

Bloedglucose

Als de bloedglucose langdurig verhoogd is kunnen er problemen ontstaan met de ogen, de nieren, het zenuwstelsel en de bloedvaten. Een goede diabetes- of glucoseregulatie kan dat grotendeels voorkomen.

Vormen van diabetes

Het tekort aan insuline kan op verschillende manieren ontstaan, leidend tot de twee belangrijkste vormen van diabetes: type 1 en type 2 diabetes.

Ook tijdens de zwangerschap kan een tekort aan insuline ontstaan. In dat geval spreken we van zwangerschapsdiabetes.