Contact Spoed
Tekstgrootte

Pacemakerpolikliniek

Samen met uw medisch specialist is besloten dat u een pacemaker krijgt. Via de polikliniek cadiologie krijgt u een afspraak voor een intakegesprek bij de Pacemakerpolikliniek. 

Tijdens het gesprek legt de pacemakertechnicus u uit wat er precies gaat gebeuren. Ook beantwoordt hij al uw vragen.

Als u niet op de afspraak kunt komen, geef dit uiterlijk 24 uur van tevoren aan. 

Plaatsen implantaat

Als u voor het eerst een pacemaker krijgt dan moet u een nachtje in het ziekenhuis blijven. Wordt uw pacemaker gewisseld dan mag u vaak dezelfde dag naar huis. Voor de ingreep krijgt u een oproep thuis.

In de oproep staat waar u zich moet melden. U krijgt ook te horen of u moet stoppen met uw medicijnen en of u nuchter naar het ziekenhuis moet komen.

Hoelaat u precies geopereerd wordt, kan niet van tevoren worden bepaald. De operatie zelf duurt vaak maximaal anderhalf uur.

Als u naar huis gaat, krijgt u twee afspraken mee. Een afspraak voor de pacemakertechnicus en een afspraak voor de cardioloog.

U krijgt ook een paspoortje mee waarop staat dat u een pacemaker heeft. Dit moet u altijd bij u dragen.

Controle

Uw implantaat moet regelmatig gecontroleerd worden. Dit doet de pacemakertechnicus. Bij hem kunt u ook terecht met vragen en klachten.

De controleafspraak krijgt u via de polikliniek cardiologie. Hier moet u zich ook afmelden als u niet kunt komen.

Heeft u vragen die niet kunnen wachten tot de volgende controle? Maak een belafspraak. De pacemakertechnicus neemt dan contact met u op.

Implanteerbare Cardioverter Defibrillator (ICD)

Als u onder behandeling bent bij een van onze cardiologen dan kunt u voor controle van uw ICD in Ikazia terecht. Ook de thuismonitoring kan door onze technicus gedaan worden.

Heeft u een schok gehad of voelt u zich niet lekker dan kunt u op werkdagen contact opnemen met de polikliniek cardiologie voor een belafspraak met de pacemakertechnicus.

In het weekend belt u met de spoedeisende hulp voor overleg of het uitlezen van uw ICD.

Thuismonitoring

Iedere patiënt met een ICD of ILR (implanteerbare looprecorder) krijgt een thuismonitor mee die in de buurt van het bed moet komen te staan. Met deze monitor worden meldingen geregistreerd.

U wordt niet 24 uur bewaakt. Alleen als er technisch iets niet klopt, krijgen wij een melding.

Als u langer dan drie weken op vakantie gaat en de thuismonitor niet meeneemt, moet u dit melden bij de pacemakerpolikliniek.

Let op! U kunt alleen bij de pacemakerpolikliniek terecht op verwijzing van een cardioloog in Ikazia.

Algemene folders