Contact Spoed
Tekstgrootte

Sighem, mw. H.S.A. (Hendrikje) van

Diabetesverpleegkundige
BIG nummer: 19043420730

Het mooie aan mijn werk is dat je mensen echt kunt helpen om een chronische aandoening als diabetes, te integreren in hun leven. Dit gaat vaak met vallen en opstaan. Het hebben van diabetes valt niet altijd mee, terwijl de ‘buitenwereld’ denkt dat het tegenwoordig bijna vanzelf gaat. Wat voor iemand een goede oplossing is, kan bij de ander helemaal niet aanslaan. Het is dus eigenlijk elke keer een puzzel, die je samen probeert op te lossen. Door echt met elkaar in gesprek te gaan, kijken we wat voor díe persoon het beste past. Sommige mensen ken ik nu al 22,5 jaar, zo lang als ik in Ikazia werk.

Werken bij Ikazia

In 2000 ben ik begonnen in het Ikazia Ziekenhuis Rotterdam, als diabetesverpleegkundige. In die jaren bestond een groot deel van het werk uit het begeleiden van mensen die moesten starten met insuline. Die mensen bleven dan bij ons voor de verdere controles. Ondertussen starten de meeste mensen in de huisartspraktijk met insuline. Op het moment dat het niet goed gaat, worden ze naar ons Diabetes Kenniscentrum doorgestuurd. Nu zoek ik samen met de patiënten naar de best passende oplossing voor ontregelde bloedsuikers. Wanneer ze weer goed zijn ingesteld, gaan ze vaak terug naar de huisartspraktijk. Mensen met Diabetes Mellitus Type 1 blijven meestal voor controle in het ziekenhuis, ook als het goed gaat.

Opleiding

Ik ben geboren en getogen in Goes. Na mijn middelbare school heb ik HBO-Verpleegkunde gedaan in Rotterdam. Daarna heb ik in Maastricht de studie Gezondheidswetenschappen afgerond. Gezondheidsvoorlichting was mijn afstudeerrichting. Daar leer je dat alleen het overdragen van kennis niet genoeg is, om iemands gedrag te laten veranderen. Om te komen tot gedragsverandering is veel meer nodig. En dat merk ik elke dag in de praktijk als diabetesverpleegkundige. Ik moet mensen aansporen om iets te gaan doen wat ze niet willen (insuline injecteren, bewegen, bewust leven) en om juist dingen niet te doen die ze wel willen (lekker eten, onregelmatig leven leiden).

Werkzaamheden

In ons ziekenhuis zien we volwassenen met diabetes mellitus. De mensen komen twee keer per jaar naar de diabetespolikliniek. Als het nodig is, houden we tussendoor contact via de telefoon, de mail of steeds vaker via de BeterDichtbij App. Samen met de patiënt, de internist en de diëtiste bespreken we de behandelmogelijkheden. De meeste mensen die wij in het Diabetes Kenniscentrum zien, gebruiken insuline. Vaak wordt de insuline ingespoten met een insulinepen, soms wordt die via een insulinepompje gegeven.

We zijn een allround Diabetescentrum. Daarnaast zijn we een opleidingscentrum voor diabetesverpleegkundigen, co- en arts-assistenten en huisartsen. We geven klinische lessen op de verpleegafdelingen, op aanvraag ook bij bijvoorbeeld de apotheek en de coassistenten, we verzorgen lessen voor leerling-verpleegkundigen en op aanvraag ook voor andere opleidingen. Tenslotte verzorgen we groepsvoorlichtingen voor mensen met diabetes over zwangerschapsdiabetes, zelfregulatie en de start met insulinepomptherapie en sensoren.