Contact Spoed
Tekstgrootte

Healing Environment voor oncologie- en kinderpatiënten

Een omgeving die bijdraagt aan herstel, kan dat? Jazeker. Van 2017 tot 2020 realiseert het Ikazia Ziekenhuis een Healing Environment voor patiënten op de kinder- en oncologieafdeling in de nieuwbouw. Dit project is volledig mogelijk gemaakt door Vrienden van Ikazia.

Patiëntvriendelijke omgeving

Volwassenen en kinderen die naar het ziekenhuis moeten voor behandeling of opname krijgen te maken met mentale en fysieke uitdagingen. De ziekenhuisomgeving speelt een belangrijke rol voor het welbevinden van patiënten. Hier speelt Ikazia op in bij de bouw en inrichting van de nieuwbouw. 

Met behulp van de vriendenstichting ontwikkelt Ikazia een bijzondere, patiëntvriendelijke omgeving op de nieuwe kinder- en oncologieafdeling. We noemen deze omgeving ook wel een Healing Environment (letterlijk: helende omgeving). Een prettige, gezonde en veilige omgeving kan onnodige stress verminderen. Dit ondersteunt het herstel van de patiënt en zijn of haar welbevinden. Denk bijvoorbeeld aan factoren als een gastvrije ontvangst en bewegwijzering. Verlichting, de aanwezigheid van kunst, muziek en comfortabele meubels spelen een rol. Medische apparatuur is zodanig weggewerkt in het meubilair dat patiënten rust ervaren en zich veilig voelen. 

Op de kinderafdeling zorgen wand- en vloertekeningen van Rotterdamse iconen en dieren (de zogeheten City Jungle) voor de nodige afleiding. Speurtochten en een aantrekkelijke speelruimte brengen kinderen in beweging en zorgen ervoor dat zij ook plezier kunnen hebben in het ziekenhuis.

Dank aan alle donateurs Vrienden van ikazia

Het ontwikkelen van het concept Healing Environment is een proces geweest van zorgvuldige afstemming tussen artsen, patiënten, verpleegkundigen, de architect, bouwkundigen en collega’s van de facilitaire dienst. 

Dit bijzondere project was niet mogelijk geweest zonder Stichting Vrienden van Ikazia. Dankzij bijdragen van tientallen vermogensfondsen, bedrijven en particulieren kon Stichting Vrienden van Ikazia de ontwikkeling van de Healing Environment financieren. Wij zijn onze vrienden, donateurs en sponsoren zeer dankbaar voor hun steun!

Naast enkele anonieme gevers hebben de volgende vrienden bijgedragen aan het realiseren van dit project:

Fondsen & stichtingen

Bedrijven

Particulieren

Vrienden van Anton Hylkema
Familie de Zeeuw
De heer M. Begeer

En overigen

Vul een bedrag in. Bijvoorbeeld 10,00.
Optioneel
Optioneel