Contact Spoed
Tekstgrootte

Wetenschapsdag 2024

Deze week vond alweer de zesde editie van de Ikazia wetenschapsavond plaats. Ruim 40 geïnteresseerde Ikazianen waren hierbij aanwezig, dit maakte de avond bij voorbaat al een groot succes.

Terugblik op wetenschapsavond 2024

De wetenschapsavond wordt elke twee jaar georganiseerd door de Lokale Onderzoeks Commissie (LOC). De avond is bedoeld voor alle artsen, arts-onderzoekers, A(N)IOS, researchcoördinatoren, verpleegkundig(en) specialisten en andere bij wetenschappelijk onderzoek betrokken medewerkers in huis. De arts-assistenten, verpleegkundig specialisten en (regie)verpleegkundigen worden uitgenodigd om de resultaten van hun wetenschappelijk onderzoek te presenteren.

Wetenschap aanmoedigingsprijs

In Ikazia hechten wij veel belang aan wetenschappelijke onderzoek. De uitkomsten en inzichten leiden tot verbetering van onze behandelmethoden. De LOC reikt tijdens de wetenschapsavond ook een aanmoedigingsprijs uit. Winnares dit jaar is Lotte de Wit, regieverpleegkunde afdeling Longgeneeskunde en lid van de verpleegkundige Adviesraad (VAR) met haar onderzoek naar het gebruik van handventilatoren bij dyspneu.

Een natuurlijke verlichting van dyspneu

Door het gebruik van een handventilator worden verschillende zenuwen in het gezicht gestimuleerd waardoor de benauwdheid bij patiënten (bijCOPD, astma en longcarcinomen) binnen 5 minuten afneemt. Hiermee wordt het gebruik van medicatie zoals verneveling, morfine en pufjes verminderd. Fantastisch nieuws voor de patiënten die door hun ziekte regelmatig last hebben van acute benauwdheid! De bevindingen van dit onderzoek worden Ikazia-breed geïmplementeerd en Lotte zal haar onderzoek dit najaar publiceren in het vaktijdschrift Nursing.