Contact Spoed

Diëtetiek

Ondervoeding is als de patiënt minder voedingstoffen binnen krijgt dan nodig is en te snel of te veel afvalt. 

Ondervoeding is niet altijd hetzelfde als ‘mager’. Ook mensen met overgewicht kunnen ondervoed zijn. 

Ondervoeding is slecht voor het herstel; goed en genoeg eten is daarom belangrijk. Als er een risico op ondervoeding is dan bieden we extra zorg.

Voedingsscorelijst

Een patiënt met een risico op ondervoeding krijgt in Ikazia een voedingsscorelijst. Hierop houden we bij wat de patiënt eet. 

Op de scorelijst staan lekkere producten die de patiënt in het ziekenhuis kan eten en drinken. Achter ieder product staat een aantal punten. Zo levert een bruine boterham 1 punt op, chocolademelk 2 en een gehaktbal 2,5. Vrouwen moeten minimaal 17 punten per dag halen en mannen 20.

Om aan deze punten te komen, kunnen we extra gaan snacken met tussendoortjes. Als dat nog niet voldoende is kan het nodig zijn om energieverrijkte producten of vloeibare voeding te geven. Vaak wordt de diëtist ingeschakeld om de patiënt te begeleiden.

Lekker eten

Om goed eten te bevorderen, maken we in Ikazia lekkere maaltijden. 

Bij het ontbijt en de lunch kunnen patiënten op dat moment zelf kiezen waar ze trek in hebben. Ook bij het warme eten is er veel keus. 

Telefoonnummer
010-297 52 99
Spreekuren
maandag t/m vrijdag
08.00 - 10.00 uur
13.00 - 14.00 uur
15.30 - 16.30 uur
Polikliniek
Routewijzer (32)