Contact Spoed

Diëtetiek

  • Dit zijn dunne pannenkoeken die in een ondiepe pan worden gebakken en gevuld.Gemaakt van bloem, melk (soms water) en eieren. Dit wordt ook flensje genoemd. Crêpe in het Latijn betekent gekruld of golvend. Dit komt door de rand van het flensje dat gaat golven bij het bakken.Een Crêpe Suzette wordt met name gemaakt met sinaasappellikeur. In de Ikazia keuken laten wij de alcohol achterwege en maken wij een jus van sinaasappel.

    Wat heb je nodig? (Dit recept is voor 4 personen)


    Flensje (maak het beslag vooraf)

    • Bloem 140 gram; 
    • Melk 190 milliliter melk;
    • Eieren 3 eieren.

    Zeef de bloem.Doe de gezeefde bloem, eieren, zout, suiker samen in een schaal.Voeg in delen de melk toe aan de schaal.Roer het mengsel glad met een garde. Zeef eventueel het mengsel om klontjes te verwijderen.Laat het flensjesbeslag 30 minuten op kamertemperatuur rusten.Tip! Eet je vegetarisch of veganistisch? Vervang de melk voor amandelmelk en laat de eieren vervallen. Eet je glutenvrij? Vervang dan de bloem voor boekweitmeel.

    S
    inaasappeljus (maak de jus vooraf)

    • Sinaasappel 3-4 stuks, dit staat gelijk aan 150 ml (of sinaasappelsap);
    • Citroensap 30 ml;
    • Basterdsuiker 90 gram.

    Rasp de sinaasappel voor de garnering later.Pers de sinaasappelsap uit de sinaasappel (of gebruik sinaasappelsap).Breng de sinaasappelsap en citroensap aan de kook.Voeg de basterdsuiker toe en los deze op in de saus.Laat 15 minuten op laag vuur inkoken.Houd 60 ml jus achter voor de sinaasappelmousse. Rasp de overige sinaasappel voor de garnering.

    Sinaasappelmousse (maak de mousse vooraf)

    • Slagroom 150 ml;
    • Mascarpone 200 gram;
    • Poedersuiker 60 gram;
    • Gele roompoeder 90 gram;
    • Sinaasappeljus 50 ml.

    Klop de slagroom luchtig op.Klop de mascarpone, poedersuiker, gele roompoeder en 50 ml van de sinaasappeljus samen.Spatel de slagroom door het mascarpone mengsel heen.Laat de mousse minimaal 30 minuten rusten in de koeling.

    Bereiding en presentatie:


    Flensje bakken (op het laatste moment)
    Voeg boter toe aan een koekenpan.Voeg het beslag toe als de boter warm is.Bak het flensje in een pan. Plaats het flensje op een snijplank en besprenkel deze met sinaasappeljus.Rol het flensje in.

    Presentatie (op het laatste moment)
    Snijd het flensje in twee-en. Plaats op een bord.Maak een bolletje met twee eetlepels van de sinaasappelmousse.Leg 2 bolletjes naast het flensje.Besprenkel met de sinaasappeljus. Garneer met sinaasappelrasp. Voeg eventueel muntblaadjes of verkruimelde chocolade toe.

Telefoonnummer
010-297 52 99
Spreekuren
maandag t/m vrijdag
08.00 - 10.00 uur
13.00 - 14.00 uur
15.30 - 16.30 uur
Polikliniek
Routewijzer (32)