Contact Spoed
Tekstgrootte

Diabetes Kenniscentrum

Als u suikerziekte (diabetes mellitus) heeft, komt u onder behandeling in het Diabetes Kenniscentrum van het Ikazia Ziekenhuis. Hier staat een team van artsen Interne Geneeskunde (internisten), diabetesverpleegkundigen en diëtisten voor u klaar. 

U kunt elke dag bellen met de diabetesverpleegkundige tijdens het telefonisch spreekuur. U krijgt binnen 48 uur antwoord op uw berichten via BeterDichtbij. Voor spoed is er 24 uur per dag een zorgverlener bereikbaar.

Hoe werkt het?

Persoonlijke aandacht vinden wij belangrijk. Samen met u bepalen we welke behandeling het beste past bij uw situatie en wensen.

U heeft als patiënt zoveel mogelijk een vaste internist, diabetesverpleegkundige en diëtist. Zij werken samen, in wat wij noemen, een 'diabetesstraat'. Dit betekent dat u tijdens één afspraak de diabetesverpleegkundige, internist en diëtist ziet.

Diabetesverpleegkundige

De diabetesverpleegkundigen zijn opgeleid om mensen met diabetes mellitus (suikerziekte) te helpen. De diabetesverpleegkundige heeft de tijd en de kennis om al uw vragen over uw ziekte en behandeling te beantwoorden. Dit kunnen vragen zijn over dagelijkse dingen, zoals het omgaan met diabetes mellitus tijdens uw werk of tijdens uw vakanties of meer persoonlijke vragen over deze ziekte.

Informatie en advies

De diabetesverpleegkundige geeft u onder andere informatie en advies over:

 • diabetes mellitus in het algemeen;
 • veranderingen in de manier waarop u leeft (leefstijl);
 • uw behandeling;
 • problemen over een korte en lange periode;
 • verzorging van uw voeten;

Verder kan de diabetesverpleegkundige onder andere helpen bij:

 • inspuiten van medicijnen voor suikerziekte (insuline);
 • het zelf bepalen van uw bloedglucose;
 • het kiezen van nieuw materiaal (zoals insulinepennen en bloedsuikermeters);
 • het zelf aanpassen van de insuline die u nodig heeft.

Suikerziekte kan voor u en uw naasten heel heftig zijn. U moet geestelijk en lichamelijk hiermee om leren gaan. Dit vraagt tijd. De diabetesverpleegkundige helpt u hierbij. Als het nodig is, kan de diabetesverpleegkundige u verwijzen naar een medisch maatschappelijk werken of een klinische psycholoog.

Spreekuur Diabetesverpleegkundige

U kunt elke dag bellen met de diabetesverpleegkundige tijdens het telefonisch spreekuur. Dit kan van 9.00 tot 11.00 uur op telefoonnummer 010-297 52 60.

Doel van de behandeling

Het doel van de behandeling is:

 • het zo goed mogelijk regelen van uw glucose zodat het past bij wat u nodig heeft, wenst en wilt;
 • het tegenhouden, op tijd opsporen en behandelen van de risico's die problemen kunnen veroorzaken (zoals hoge bloeddruk of verhoogd cholesterol);
 • u te leren en helpen om de dagelijkse zorg voor uw diabetes zelf te regelen.

Dit alles zodat u een zo goed mogelijke kwaliteit van leven heeft.

Samenwerking

Om u de beste zorg te bieden, werken de chirurgen nauw samen met andere specialismen.
Dit gebeurt in het Vaat Expertise Centrum en op de polikliniek gynaecologie en chirurgie.

Zorg dicht bij huis

Om zorg dichterbij u te brengen, houden onze zorgverleners ook spreekuur op de polikliniek Ridderkerk-Slikkerveer en Barendrecht- Carnisselande.

Let op: zowel in het Ikazia Ziekenhuis als op de polikliniek in Ridderkerk-Slikkerveer en Barendrecht-Carnisselande kunt u alleen terecht met een verwijzing van uw huisarts of medisch specialist.

Telefoonnummer
010-297 52 50
Spreekuren
maandag t/m vrijdag
08.30 - 16.30 uur
Polikliniek
Routewijzer (25)

Algemene folders