Contact Spoed
Tekstgrootte

Cardiologie

Op de polikliniek cardiologie kunt u terecht voor de volgende onderzoeken:

Ergometrie

Dit is een fietsproef waarbij uw hartritme wordt gemeten bij inspanning. Dit onderzoek kan zowel door de cardioloog als de longarts worden aangevraagd.

Het is de bedoeling dat u zich op een soort hometrainer steeds een beetje meer inspant terwijl uw hartritme wordt bijgehouden. Het onderzoek duurt ongeveer een half uur, waarvan u ongeveer vijftien minuten fietst.

Op het stuur van de fiets zit een metertje waarop u kunt zien hoeveel trapbewegingen u per minuut maakt. U moet steeds harder trappen. Ook de fiets wordt stapje voor stapje in een zwaardere versnelling gezet. U moet net zo lang fietsen tot u echt niet meer kan. Het effect op uw hartritme is gelijk op het tv scherm te zien en wordt ook opgeschreven.

De uitslag krijgt u van uw specialist of via de huisarts.

Hartkatheterisatie

Dit onderzoek doet de cardioloog om te kijken naar de conditie van uw hart. Hiervoor moet u een nachtje in het ziekenhuis blijven.

Holteronderzoek/ 24- uurs ECG

Dit onderzoek wordt gedaan om te kijken of u last heeft van een hartritmestoornis of andere storingen aan de hartslag. Soms geeft het de arts ook informatie over zuurstoftekort van de hartspier.

Op uw blote borst krijgt u plakkers met electroden geplakt. Via de plakkers wordt uw hartslag 24 uur lang op een soort cassetterecorder bijgehouden. De cassetterecorder draagt u aan een riem om uw middel. 

Op de recorder zit een knopje. Hier kunt u op drukken als u een klacht voelt. In een dagboek schrijft u de tijd op, wat u doet en voelt. De arts kan dan precies zien hoe uw hart op dat moment werkte. U merkt zelf verder niks als u op de knop drukt. 

De uitslag krijgt u van uw specialist of via de huisarts.

Slokdarmechografie

Met behulp van geluidsgolven wordt onderzoek gedaan naar de vorm van het hart. Ook de snelheid en de stroomrichting van het bloed wordt onderzocht. Zo kunnen afwijkingen van het hart worden opgespoord.

Voor het onderzoek worden op uw blote borst plakkers met electroden geplakt. Hiermee wordt uw hartritme bijgehouden. Ook krijgt u een klemmetje om uw vinger. Hiermee wordt de zuurstof in uw bloed in de gaten gehouden. 

Met een spray wordt u keel verdoofd. Daarna moet u een slangetje inslikken. Hiermee 'kijkt' de arts vanuit uw slokdarm naar uw hart.

Het onderzoek duurt ongeveer twintig tot dertig minuten. Van tevoren mag u minstens 6 uur niks eten of drinken. Ook na het onderzoek mag u de eerste twee uur niks.

De uitslag krijgt u van de cardioloog.  

Telefoonnummer
010-297 52 10
Spreekuren
maandag t/m vrijdag
08.15- 16.30 uur
Polikliniek
Routewijzer (45)

Algemene folders