Anesthesiologie

Op de afdeling Anesthesiologie werken specialisten die zich bezig houden met zorg rondom operaties. Moet u een ingreep of operatie ondergaan waarbij een verdoving nodig is? U krijgt dan altijd eerst een gesprek met één van deze specialisten. 

Samen met u wordt bepaald welke vorm van verdoven tijdens uw operatie het beste is.

Na de operatie

Misselijkheid na een operatie komt regelmatig voor. Dit wordt meestal veroorzaakt door het narcosemiddel en de pijnstillers.

Patiënten met een verhoogde kans op misselijkheid krijgen hier van tevoren medicijnen voor. Ook houdt de anesthesioloog rekening met de kans op misselijkheid bij het kiezen van het narcosemiddel.

Pijnstilling

Pijnstilling bij een operatie werkt het best als deze van tevoren wordt gegeven. U krijgt daarom Paracetamol en meestal ook Diclofenac voorgeschreven.

Bij operaties in dagbehandeling en kort verblijf krijgt u op de preoperatieve polikliniek al een recept mee voor pijnstillers voor de dagen na de operatie. U krijgt geen pijnstillers voorgeschreven voor operaties waar weinig pijn wordt verwacht.

Na de operatie wordt vaak een pijnscore bijgehouden door de verpleegkundige. Met deze score kan de pijnstilling zo goed mogelijk worden afgestemd op de pijn.

Voor uitgebreidere operaties wordt andere pijnstilling gebruikt.

PCA- Pomp

Na een operatie kan soms ook gebruik worden gemaakt van een PCA-pomp. Dit is een speciale pomp met morfine die wordt aangesloten op het infuus. Door middel van een druk op een knop kunt u hiermee uzelf een beetje morfine geven. Wanneer en hoe vaak bepaalt u zelf. Uiteraard zit er een beveiliging op de pomp zodat u niet te veel morfine kan krijgen.

Contactgegevens

Algemene folders