Contact Spoed
Tekstgrootte

Longgeneeskunde

Bent u kortademig, hoest u veel of heeft u last van een longaandoening zoals astma of COPD? Voor alle problemen rondom de luchtwegen kan uw huisarts of medisch specialist u doorverwijzen naar de polikliniek longgeneeskunde van het Ikazia Ziekenhuis Rotterdam.

Hier werken medisch specialisten die zich bezig houden met onderzoek, behandeling en het voorkomen van longziekten.

Aandoeningen

Voorbeelden van longziekten die de longarts behandelt zijn:

Longverpleegkundige

De longarts kan u doorverwijzen naar het spreekuur van de longverpleegkundige. Dit is een verpleegkundige die zich heeft gespecialiseerd in de begeleiding van patiënten met longaandoeningen.

Iedere werkdag, op maandag t/m vrijdag, tussen 08.00 en 9.00 uur zijn onze longverpleegkundigen bereikbaar op telefoonnummer 010- 297 57 63. U kunt de longverpleegkundige bellen als u:

 • meer klachten heeft;
 • vragen heeft over uw medicijnen;
 • vragen heeft over uw revalidatieprogramma;
 • steun wil bij het stoppen met roken; (nadat u op verwijzing van de longarts het Stoppen met Roken programma heeft gevolgd)
 • vragen heeft over uw astma of COPD.

Voor al uw andere vragen of voor het verzetten van uw afspraak, kunt u bellen met de polikliniek longgeneeskunde via 010- 297 53 60.

Wat kan de longverpleegkundige voor u doen?

De longverpleegkundige kan u:

 • begeleiden bij medicijngebruik en inhalatietechnieken;
 • tips geven hoe u in het dagelijks leven het beste met uw ziekte kunt omgaan;
 • helpen bij het verkrijgen van kennis, inzicht en acceptatie met betrekking tot uw ziekte;
 • voorlichting geven over de mogelijke risicofactoren die de klachten erger kunnen maken;
 • adviseren over stoppen met roken;
 • periodiek controleren.

COPD- carrousel

Op de polikliniek longgeneeskunde hebben we een speciaal programma voor COPD patiënten. Dit COPD carrousel zorgt ervoor dat u snel bij ons terecht kunt voor onderzoek bij de longarts, longverpleegkundige, diëtist en fysiotherapeut.

Zo kan de longarts binnen zes weken samen met u een behandel- en trainingsplan opstellen.

Longrevalidatie

Als COPD patiënt is het belangrijk om in beweging te blijven en uw conditie te verbeteren. Soms is hierbij extra begeleiding nodig. Via de longverpleegkundige kunt u een verwijzing krijgen voor een intern revalidatieprogramma van 12 weken.

Voor dit revalidatieprogramma wordt met verschillende specialismen samengewerkt. Denk hierbij naast de fysiotherapeut aan de diëtist, logopedist, medisch maatschappelijk werk of de psycholoog.

Let op! Om in aanmerking te komen voor het interne revalidatieprogramma moet u minimaal drie maanden gestopt zijn met roken.

Slaap Apneu Centrum

Om u de beste zorg te bieden, werken de longartsen samen met andere medisch specialisten en de OSAS- consulenten in het Slaap Apneu Centrum.

Dit zorgt ervoor dat onderzoeken snel achter elkaar plaats kunnen vinden. Nadat de uitslagen in het team zijn besproken, wordt samen met u een behandelplan gemaakt.

Zorg dicht bij huis

Om zorg dichterbij u te brengen, houden onze OSAS - consulenten ook spreekuur op de polikliniek Ridderkerk-Slikkerveer. U kunt daar elke woensdagochtend bij hun terecht.

Let op! Zowel in het Ikazia Ziekenhuis als op de polikliniek in Ridderkerk-Slikkerveer kunt u alleen terecht met een doorverwijzing van uw huisarts of medisch specialist.

Telefoonnummer
010-297 53 60
Spreekuren
maandag t/m vrijdag
08.15 - 16.30 uur
Polikliniek
Routewijzer (79)

Algemene folders