Contact Spoed
Tekstgrootte

Extra zorg voor ouderen

Als oudere kwetsbare patiënten in het ziekenhuis liggen, bewegen ze vaak weinig. Ook het sociale contact is beperkt. Dit terwijl blijvend bewegen - al is het maar een beetje - heel belangrijk is voor een goed herstel.

Het vergroot de kans op blijvend zelfstandig wonen. De kans op een longontsteking, doorliggen of een blaasontsteking wordt juist kleiner als de patiënt in beweging blijft.

Lees meer over de activiteitenkamer voor oudere patiënten.

Extra zorg

Ruim 25% van de opgenomen patiënten in het ziekenhuis is zeventig jaar of ouder. In Ikazia bieden we extra zorg voor deze oudere patiënt.

De oudere patiënt loopt meer risico op achteruitgang door een ziekenhuis opname. De zelfstandigheid (en zelfredzaamheid) kan dan blijvend afnemen.

Dat kan vooral een probleem zijn als de patiënt straks weer thuis is. Dan komt bijvoorbeeld zelfstandig wonen in gevaar.

Dit willen we zoveel mogelijk voorkomen. We doen er alles aan om de patiënt zo goed en gezond mogelijk naar huis te laten gaan.

Risicogebieden

De zelfstandigheid van de patiënt kan vooral door de volgende vier zaken verslechteren:

Bij het opnamegesprek worden al vragen gesteld, waardoor wij weten of er risico’s zijn en op welke gebieden. Dat zijn dan ook de gebieden waarop we extra zorg inzetten.