Contact Spoed
Tekstgrootte

Activiteitenkamer

Activiteitenkamer

In het Ikazia Ziekenhuis doen we er alles aan om ook de oudere patiënt weer zo goed en gezond mogelijk naar huis te laten gaan. Daarom hebben we een activiteitenkamer waar oudere patiënten (met een verhoogd risico op ondervoeding, acute verwardheid, val gevaar en fysieke beperkingen) vier ochtenden per week worden gestimuleerd tot lichamelijke beweging en sociaal contact.

De activiteiten worden begeleid door twee vrijwilligers, die de patiënten de hele ochtend gezelschap houden. Uiteraard blijft de verpleegkundige verantwoordelijk voor de zorgtaken. In de kamer liggen kranten, tijdschriften en spelletjes (waaronder ‘Een blik op vroeger’). Er staat een radio met cd-speler en we hebben een hele collectie cd’s. Daarnaast wordt samen koffie gedronken en geluncht. Kortom allemaal activiteiten die afleiding bieden aan de patiënt en helpen bij het maken van contact.

Patiëntgerichte zorg voorop

De activiteitenkamer is onderdeel van het behandelplan van de oudere kwetsbare patiënten die bij ons opgenomen liggen. Iedere verpleegkundige bepaalt ‘s ochtends wie van de patiënten in aanmerking komt voor de activiteitenkamer. Welke patiënten zijn in de war en wie voelen zich goed genoeg om naar de activiteitenkamer te gaan?

Voor de patiënt die zich goed genoeg voelt, vult de verpleegkundige een formulier in. Heeft de patiënt een speciaal dieet? Is hij hardhorend? Kan hij zelfstandig zijn eten uitkiezen bij de buffetwagen? Op deze manier zijn de vrijwilligers geïnformeerd over de patiënten en kunnen ze hen de aandacht geven die ze nodig hebben.”

In beweging met de fysiotherapeut

Iedere woensdag tussen 10.00 en 11.00 uur komt de fysiotherapeut langs om de patiënt te helpen met bewegen. Voor de overige dagen geeft de fysiotherapeut vaak wat bewegingsoefeningen mee die de vrijwilligers met de patiënten kunnen uitvoeren. Denk bijvoorbeeld aan balspelletjes en kleine gymnastiekoefeningen.

De vrijwilligers weten precies wat de patiënten wel en niet kunnen door de overdracht van de verpleegkundigen. We werken op dit moment ook aan een film met oefeningen in samenwerking met de fysiotherapeut die afgespeeld kan worden.

Een beter dag- en nachtritme

De activiteiten geven patiënten een beter dag- en nachtritme en door het continue toezicht van vrijwilligers hebben patiënten die in de war zijn veel meer vrijheid.

Wat we ook merken is dat patiënten beter eten. Zien eten, doet eten. Er wordt ontzettend enthousiast gereageerd op de activiteitenkamer, zowel door de patiënten als door andere collega’s uit het ziekenhuis.