Contact Spoed
Tekstgrootte

Ikazia start met gebruik van slimme pleisters

Woensdag 19 februari startte het Rotterdamse Ikazia Ziekenhuis met het gebruik van Sensium Biosensor, beter bekend als de ‘slimme pleister’. In deze pleister, die een patiënt opgeplakt krijgt, zitten sensoren verwerkt die de ademhaling, hartslag en lichaamstemperatuur meten. Verpleegkundigen lezen deze gegevens vervolgens af van een smartphone.

Monitoren op afstand

Door slimme pleisters te gebruiken, worden patiënten minder vaak gestoord voor allerlei controles. Dat is prettig voor de patiënt en het scheelt de verpleegkundigen veel tijd die ze voorheen kwijt waren aan controlemomenten. 

Een ander groot voordeel is dat eventuele problemen, door continue te monitoren, eerder gesignaleerd kunnen worden.

Informatie via smartphone

Mevrouw Nalan Ilhon-Kamiş is een van de eerste patiënten in het Ikazia Ziekenhuis die een Sensium Biosensor opgeplakt kreeg. 

“Na een operatie werd ik goed in de gaten gehouden. Door het gebruik van de slimme pleister hoefde ik niet wakker gemaakt te worden voor controles. Die informatie kregen de verpleegkundigen binnen op hun smartphones. De informatie wordt draadloos doorgegeven, dus ik lag niet vast aan draden en machines. Ik heb hierdoor heerlijk geslapen.”

Patiëntvriendelijk en gebruiksvriendelijk

Verpleegkundige Rianne Hokke: “We zijn nog maar net gestart met het gebruik van Sensium Biosensor, maar ik ben nu al enthousiast. Het is patiëntvriendelijk en voor de verpleegkundigen is het systeem gebruiksvriendelijk en tijdbesparend. Ik verwacht dat we de slimme pleister vaak zullen gebruiken.”