Contact Spoed
Tekstgrootte

Hand- en Polscentrum

Hand- of polsklachten kunnen op elke leeftijd voorkomen. De klachten kunnen opeens ontstaan door een ongeluk of langzaam erger worden of zelfs niet meer weggaan (chronisch zijn). 

Als u (elke dag) last heeft van hand- of polsklachten, kunt u met een verwijzing van uw huisarts naar de handchirurg in het Ikazia Ziekenhuis.

Hand-en-Polscentrum-Ikazia-Ziekenhuis-Rotterdam-en-Ridderkerk-Slikkerveer.jpg

Klachten die veel voorkomen

De hand en de pols bestaan uit verschillende delen zoals botten, pezen en zenuwen. Al deze delen werken samen en een kleine storing kan voor grote problemen zorgen. Hieronder een lijst van de klachten die het meest voorkomen.

  • Tintelingen of een prikkend gevoel in de duim, wijsvinger en middelvinger of de handpalm? Ontstaan deze klachten vaak ’s nachts? Laat u plotseling dingen uit uw handen vallen? Heeft u een dof, verdoofd of slapend gevoel in de hele hand? Heeft u een uitstralende pijn vanaf de hand naar de onderarm? Het kan zijn dat u last heeft van Carpaal Tunnel Syndroom.

  • Voelt u een lichte pijn of irritatie bij het buigen van uw vinger of duim? Blijft uw vinger in een gebogen stand staan en voelt u een klik als deze met hulp weer losschiet? Heeft u pijn als u de binnenkant van uw hand(handpalm) aanraakt? Voelt u een bult aan de binnenkant van uw hand(handpalm) die heen en weer beweegt bij het buigen of strekken van uw vinger? Het kan zijn dat u last heeft van een Triggervinger.

  • Lukt het niet om het bovenste stukje van uw vinger (eindkootje) te strekken? Heeft u uw vinger hard gestoten waarbij de vinger werd gebogen terwijl deze eigenlijk gestrekt was? Is deze vinger pijnlijk? Is uw vingertopje dik (gezwollen)? U kunt last hebben van een Malletvinger.

  • Heeft u pijn aan uw pols aan de kant van uw duim? Is de pijn na een aantal dagen/weken verplaatst naar de duim en bovenkant van uw onderarm? Voelt u een bult bij uw pols aan de kant van uw duim? Wordt de pijn erger bij het maken van een vuist, het vastpakken van voorwerpen of het draaien van uw pols? Het kan zijn dat u Peesontsteking van De Quervain heeft.

  • Heeft u verlies van gevoel of tintelingen in uw pink en ringvinger? Laat u plotseling dingen uit uw handen vallen? Heeft u een pijn of krampend gevoel in uw hand? Ontstaan deze klachten vaak ’s nachts? Heeft u ‘een onhandig gevoel’ in uw hand (verminderde vaardigheid)? U kunt last hebben van Ulnaris neuropathie.

  • Voelt u een kleine bobbel of kuiltje aan de binnenkant van uw hand (handpalm) of vlakbij het begin van één van uw vingers? Voelt u nog meer harde bulten aan de binnenkant van uw hand (handpalm) die steeds groter of langer worden? Heeft u moeite met het strekken van uw vingers? Zijn uw vingers krom gaan staan? U kunt last hebben van Ziekte van Dupuytren.

  • Heeft u pijn aan het begin van uw duim en wordt de pijn erger als u kracht zet? Kunt u uw duim niet meer goed naar buiten toe bewegen? Heeft u minder kracht in uw hand? Voelt uw duim stijf aan? Heeft u pijn bij het openen van potten of een deur met een sleutel? Wordt de pijn erger (in rust) als u uw duim veel heeft gebruikt? U kunt last hebben van CMC1-artrose.

Samenwerking

Om u de beste zorg te bieden, werken de volgende specialismen in het hand- en polscentrum samen:

Multidisciplinair overleg (MDO)

Ieder maand vindt er overleg plaats tussen de plastisch chirurg, chirurg, radioloog en handtherapeut. Zo kan er voor u een persoonlijk en compleet behandelplan gemaakt worden.

Zorg dicht bij huis

Om zorg dichterbij u te brengen, houden onze (plastisch)chirurgen ook spreekuur op de polikliniek Ridderkerk-Slikkerveer.

Let op! Zowel in het Ikazia Ziekenhuis als op de polikliniek in Ridderkerk-Slikkerveer kunt u alleen een afspraak maken als u een doorverwijzing heeft van uw huisarts of medisch specialist.

Veelgestelde vragen

  • Eerst heeft u een verwijsbrief van uw huisarts nodig. Als u deze heeft, kunt u bellen om een afspraak te maken.

    De datum van uw afspraak krijgt u per brief thuisgestuurd.

    Bij welke specialist u een afspraak heeft, hangt af van uw klacht.
    Als u dit wenst, kan de huisarts u ook doorverwijzen naar de specialist van uw keuze.
  • Op basis van uw klachten wordt bepaald of u voor uw eerste afspraak bij de medisch specialist, arts-assistent of physician assistent (PA) terecht komt. Ikazia is een opleidingsziekenhuis. Dit betekent dat een arts-assistent of physician assistent altijd onder controle werken van een medisch specialist. Lees hier meer over wie er aan uw bed staat.

    Tijdens de eerste afspraak worden uw klachten met u besproken en wordt er een lichamelijk onderzoek gedaan. 

    In sommige gevallen kan direct met de behandeling worden gestart. Dit gebeurt bijvoorbeeld met een prik of een spalk die af kan. Soms is er een röntgenfoto of ander extra onderzoek nodig om er achter te komen wat u precies heeft. 

    Voor een operatie krijgt u in de meeste gevallen een vervolgafspraak.

  • De meeste zorg valt onder de basisverzekering. Deze zorg wordt vergoed door de zorgverzekeraar. 

    Het ziekenhuis stuurt de rekening direct naar uw zorgverzekeraar. Dit geldt alleen als het ziekenhuis en uw zorgverzekeraar een contract hebben. Als uw zorgverzekeraar geen contract heeft met Ikazia, krijgt u de rekening thuis gestuurd. 

    Lees hier meer over:

  • Ja, u kunt zeker bij het hand- en polscentrum Ikazia Ziekenhuis terecht voor een tweede mening (second opinion) van een medisch specialist. 

    Bij een second opinion regelt de medisch specialist waar u onder behandeling bent een verwijzing naar een andere collega. Deze collega kan in hetzelfde ziekenhuis werken of in een andere ziekenhuis. 

    U krijgt bij een second opinion advies over een diagnose (wat u precies heeft) en behandeling. U mag zelf kiezen wat u met dit advies wil doen voor de verdere behandeling.

    Veel zorgverzekeraars vergoeden een second opinion alleen als u door een medisch specialist bent door gestuurd. Als u zelf een second opinion regelt, kan het zijn dat uw zorgverzekeraar niet alles vergoedt. Soms staan er in de polis voor vergoeding van de second opinion extra voorwaarden. Bijvoorbeeld dat u toestemming van uw zorgverzekeraar nodig heeft. Vraag daarom altijd bij uw zorgverzekeraar hoe het precies zit.

  • Het hand- en polscentrum Ikazia ziekenhuis werkt alleen met  handtherapeuten, die veel kennis en ervaring hebben met de klachten en behandelingen op hand- en polsgebied. 

    De handtherapeuten werken en overleggen veel samen met de specialisten. Uw behandeling voeren we daarom het liefst uit binnen Ikazia.

    Wel kunt u misschien op een later moment naar een handfysiotherapeut dichter bij uw huis verwezen worden. 

    Natuurlijk denken wij hierin graag met u mee.

  • De zorg van de medisch specialist en de behandeling bij de handtherapeut zijn twee verschillende behandelingen. Dit betekent dat zowel de medisch specialist als de handtherapeut een rekening naar uw zorgverzekering kunnen sturen.

    Of uw behandeling bij de handtherapeut wordt vergoed, hangt af van uw zorgverzekering. 

    Dit kunt u opzoeken in uw polisvoorwaarden of navragen bij uw zorgverzekeraar.

Telefoonnummer
010- 297 52 20
Spreekuren
maandag t/m vrijdag
08.00 - 16.30 uur
Polikliniek
Routewijzer (24)

Algemene folders