Contact Spoed
Tekstgrootte

Gynaecologie en Verloskunde

Prenatale Screening

Tijdens uw zwangerschap kunt u een aantal onderzoeken (prenatale screening) laten doen. Dit is niet verplicht.

Lees hieronder meer over de verschillende onderzoeken waar u uit kunt kiezen of kijk voor meer informatie op de website pre- en neonatale screeningen.

NIPT

De NIPT is een bloedonderzoek om te controleren of uw kind misschien down-, edwards- of patausyndroom heeft. Als dit uit het onderzoek blijkt, is vervolgonderzoek nodig om het zeker te weten.

U kunt de NIPT laten doen vanaf 11 weken zwangerschap. Als u kiest voor NIPT vragen we u een toestemmingsformulier te tekenen. U wordt binnen 10 werkdagen na het bloedprikken gebeld met de uitslag. Ook krijgt u een brief thuisgestuurd.

Lees hier meer over de NIPT.

13 weken echo

De 13 wekenecho, ook wel eerste trimester SEO (Structureel Echoscopisch Onderzoek) genoemd. Hierbij wordt vroeg in de zwangerschap gekeken naar dingen die anders dan normaal zijn aan het lichaam van uw baby (grote afwijkingen).

Elke zwangere krijgt hierover informatie van de verloskundige of een intakeverpleegkundige. U kiest zelf of u de 13 weken echo wilt.

Het onderzoek duurt ongeveer 40 minuten.

Lees hier meer over de 13 weken echo.

20 weken echo

De 20 weken echo, ook wel tweede trimester SEO (Structureel echoscopisch onderzoek) genoemd. Hierbij wordt, net als bij de 13 weken echo, gekeken naar dingen die anders dan normaal zijn aan het lichaam van uw baby (grote afwijkingen). Dit onderzoek gebeurt later in de zwangerschap.

Elke zwangere krijgt hierover meer informatie van de verloskundige of een intakeverpleegkundige. U kiest zelf of u de 20 weken echo wilt.

Het onderzoek duurt ongeveer 40 minuten.

Lees hier meer over de 20 weken echo

Begeleiding meenemen tijdens het onderzoek

Veel mensen ervaren de 13 weken echo en de 20 weken echo als een spannend onderzoek. Het is daarom prettig om samen met iemand te komen.


Telefoonnummer
010-297 52 40
Spreekuren
maandag t/m vrijdag
08.15 - 16.30 uur
Polikliniek
Routewijzer (35)

Patiëntenfolders

Algemene folders